© 50.ro Fa-ti cont!
căutare personalizată

Inapoi la pagina de Ihtiologie

Avatul

Descriere



Avatul (Aspius aspius)


pesti - avat Lungimea 35-50 cm (800 g), rar 60-80 cm (10-12 kg). Are dinti faringieni tari netezi, indoiti la varf. Gura mare lunga, mandibula intrece maxila. Coloratia, in general, cenusie-albastruie-argintie. Masculii in timpul reproducerii cu granulatii albe pe cap si corp. Este cel mai rapace dintre ciprinide.

Modul de viata al Avatului


    Avatul traieste singuratic In curent puternic, In ape curgatoare si statatoare, urcand pana in regiunea dealurilor. Prefera fundurile pietroase. Cat este mic se hraneste cu zooplancton, iar ca adult cu obleti, cleani, porcusori, scoici si melci de apa, pe care-i ataca prin lovituri de coada, ametindu-i, apoi ii inghite. Se reproduce in martie-aprilie, imediat dupa dezghetul apelor, femelele depunand icrele pe funduri pietroase si nisipoase, la curent repede. Primavara trece din Dunare In balti, de unde fuge cand apele incep sa scada. Raspandit In Dunare, in baltile sale, in lacurile litorale (Mangalia, Siutghiol), in fata deltei, in Prut, Siret, Olt, Timis, Bega, Mures, Cris, Somes.





Daca vreti sa aflati si despre alti pesti click pe link-ul de mai jos




Aterina | Avatul | Babusca | Batca |Bibanul |Calcanul |Cambula | Caracuda |Carasul |Chefalul |Cleanul |Coregonul |Cosacul |Cosasul sau ctenul |Crapul |Fusarul |Gingirica |Hamsia |Linul |Lipanul |Morunasul |Mreana |Novacul |Obletele |Pastravul |Platica |Rechinul |Rizeafca |Rosioara |Sabita |Salaul |Sangerul |Scobarul |Scrumbia albastra |Scrumbia de Dunare |Somnul |Sprotul |Stavridul |Stiuca |Vaduvita |alte vietati acvatice|