© 50.ro Fa-ti cont!
căutare personalizată

Mulinetele sunt in principal incadrate in 2 categorii dupa cum urmeaza:

Mulinete cu tambur fix:- Cu frana in fata (FD)
- Cu frana in spate (RD)


Mulinete cu tambur rotativ
Mulinetele de spinning

    Mulinetele de spinning sunt cele mai folosite tipuri de mulinete, fiind practic mulineta comuna. Ele sunt folosite pentru toate speciile de apa dulce, de la pesti de dimensiuni mici si pana la somn. Dimensiunea unei mulinete trebuie aleasa in functie de specia pestelui urmarit (rapitor sau pasnic), dimensiunile pestilor si de stilul de pescuit.
Exemple: mulineta de spining

- pentru biban si pastrav la momeli artificiale = mulinete mici
- pentru stiuca si salau la momeli artificiale = mulinete mici-medii
- pentru stiuca si salau la stationar cu pestisor viu = mulinete medii
- pentru caras, platica si crap pana la 4kg = mulinete medii
- pentru crap sau somn = mulinete mari.

    In functie de dimensiunile mulinetelor, capacitatea de incarcare cu fir este proportionala astfel, la o mulineta mica, tamburul nu va permite decat incarcarea cu maxim 100m de fir cu diamerul de 0.2mm, in schimb la o mulineta mare este posibil ca tamburul sa aiba o capacitate chiar si de 300m, bobinat cu fir de 0.3mm.


    Mulinetele de spinning sunt confectionate din duraluminiu sau "carbon" care de fapt este plastic ABS, un fel de ebonita dar mai rezistent (are in componeta carbon). Cele mai scumpe au si corpul si tamburul din duraluminiu.
Anti revesul este mecanismul care nu permite rotorului mulinetei sa se invarta in ambele sensuri, poate fi de doua feluri:


- "Infinite AntiReverse" sau "Instant AntiReverse" (depinde de firma producatoare)
- "Multi Point AntiReverse" (cu cricheti).


    La acestea din urma sunt unele neajunsuri datorate crichetilor care nu actioneaza instantaneu si permit rotirea inversa a tamburui aproximativ 1cm. La intepare se produc socuri in angrenaj care pot duce la defectara mulinetei.
 

    Lagarele mulinetelor pot fi de mai multe tipuri:
- cu rulmenti
- cu bucse
- cu rulmenti si bucse (mixte)


    Cele mai fiabile sunt cele cu rulmenti (cu cat mai multi). Multi rulmenti inseamna uzura mica si precizie in functionare. In prezent se fabrica chiar si mulinete cu 15 rulmenti.
    Bucsele inlocuiesc rulmentii la mulinetele ieftine si sunt confectionate in cel mai fericit caz din bronz. Aceste bucse nu rezista foarte mult la uzura si in timp permit jocuri.


   

Frana mulinetelor poate fi de doua feluri:
- Frontala (FD - Front Drag)
- In spate (RD - Rear Drag)


    Frana frontala actionaza direct pe tambur, permitand o reglare foarte fina. Este un mecanism simplu si eficient. Singurul mic dezavantaj al acestui sistem este ca la inceput, pana sa va obisnuiti, atunci cand vreti sa reglati frana, datorita pozitionarii in fata mulinetei, pare ca trebuie sa rotiti in sens invers.


    Frana in spate actioneza pe axul tamburului fiind putin mai complicata decat cea frontala si permite o reglare destul de buna.

                                                               


    Tamburii Long Cast


    Pentru lanseuri lungi (peste 100m) se folosesc mulinete cu tambur long cast.
    Tamburii long cast se diferentiaza de cei obisnuiti prin faptul ca au un diametru mult mai mare si o latime deasemeni mai mare.


    Astfel o spira de fir are o lungime de sa zicem 25cm, fata de o mulineta cu tambur obisnuit la care va avea numai 12cm, rezultand ca pentru a lansa la o distanta de 100m se vor desfasura 400 de spire de pe tamburul long cast, spre deosebire de una obisnuita, de pe care se vor desfasura 830 de spire.
    Cu cat numarul de spire care se desfasoara este mai mic, iar spirele sunt mai mari, cu atat lanseurile vor fi mai lungi. Totodata pe latimea mai mare a tamburului long cast, sunt mai multe spire de lungime mare, spre deosebire de tamburii mulinetelor obisniute, la care cu cat spirele sunt mai in adancime cu atat sunt mai mici.

 

                                    
                    Tambur Long Cast         Tambur Obisnuit
 

 
    Mulinete pentru fir textil ???


    Da, asa-i, pare ciudat si totusi exista. In principiu sunt aceleasi mulinete, doar ca au buza tamburului si galetul (rola pickupului) tratate, (acoperite cu un strat din titaniu) deoarece firul textil este foarte abraziv si in timp taie pur si simplu rola pickupului (face sant in ea).

 

    Raportul de multiplicare (Gear Ratio) este relatia dintre x rotatii ale rotorului la 1 rotatie de manivela. Acesta este foarte important la pescuitul pestilor rapitori cu momeli arificiale. Firme precum Daiwa si Shimano au adoptat raportul mediu de multiplicare de 5,3 :1 ca standard deoarece este un raport optim de tractare a naluciilor pentru pestii rapitori. Pe piata exista modele de mulinete cu rapoarte de multiplicare cuprinse intre 3,0:1 si 8,3:1, in functie de aplicatie.


    De obicei producatorul mulinetei livreaza pe langa tamburul de aluminiu un tambur de rezerva din "grafit".
Pentru o buna functionare un timp cat mai indelungat, producatorul recomanda ungerea acestora cel putin o data pe an.


    Multe mulinete de marca, existente pe piata din Romania si nu numai, sunt fabricate sub licenta in China sau si mai rau, sunt contrafacute in China.


    Avantajele si dezavantajele mulinetelor de spinning


- Avantaje:

Usurinta in folosire.
Permite lansari la distante mari a momelilor usoare.
- Dezavantaje:
Intoteuna aceste mulinete vor rasuci firul pe tambur.
Fiabilitate scazuta a angrenjului cu dinti laterali.


Mulinete de spinning cu lever brakeMulinetele de spinning cu lever brake au in principal aceleasi detalii constructive ca si mulinetele de spinning normale, diferenta constand in faptul ca nu au frana ci folosesc un levier de comanda pentru controlul rotatiei tamburului. In acest fel in timpul drilului, puteti controla foarte precis nivelul de presiune aplicat franei. Ele sunt de obicei folosite pentru pescuitul pestilor marini cu fire subtiri.
Aceste mulinete sunt destul de rare, nu foarte multe firme produc modele cu lever brake datorita faptului ca se adreseaza unui pescuit specializat.
Firma Shimano a conceput modele de mulinete cu frana in fata, pe tambur, dotate si cu lever brake.

 

                                                                   


Mulinetele de spinning cu freerunner

 

    Mulinetele de spinning cu freerunner sau baitrunner (denumirea depinde de firma producatoare), au in principal aceleasi detalii constructive ca si mulinetele de spinning normale, diferenta constand in faptul ca aceste mulinete au doua frane. O frana frontala pe tambur, care este frana de dril si se va regla in functie de grosimea firului folosit si o frana in spate, care este practic freerunner-ul. (free runner = alergator liber). Comutarea intre aceste doua sisteme de franare se face manual cu ajutorul unei parghii de comanda sau automat la inceperea drilului.

 

                                                                   

                                                    Frana frontala. Parghea de comanda. Freerunner.

    Freerunner-ul se va regla la un nivel la care daca trageti de fir, lanseta nu va pleca de pe suport. Aceasta va da pestelui, dupa producerea autointeparii, posibilitatea de a pleca cu momeala fara sa ia si lanseta de pe mal. In momentul in care pescarul incepe drilul, la prima miscare a manivelei mulinetei se decupleaza automat free runner-ul si se cupleaza frana de dril. Mulinetele de spinning cu freerunner se folosesc de obicei pentru pescuitul crapului de pe mal.

 

                                                    


Mulinetele de spincasting    Mulineta de spincasting a fost inventata in anul 1947 de catre Americanul R.D. Hull, iar in 1949 firma Zebco producea prima mulneta de acest gen numita "Zebco - Standard". Chiar daca au trecut mai bine de 50 de ani de la inventarea lor, in Europa nu au cautare, pescarii Europeni indreptandu-se mai mult catre mulinetele de spinning.


    Aceste mulinete sunt realmente usor de folosit, fiind chiar recomandate incepatorilor sau celor care pescuiesc ocazional si nu urmaresc o anumita specie, putand fi folosite si la pescuitul rapitorilor si la pestii pasnici. In plus, binecunoscuta firma Daiwa ne imbie sa le montam chiar si pe lansete de musca. Exista in prezent si alte tipuri de pescuit la care se pot folosi mulinetele de spincasting, spre exemplu in pescuitul cu arcul, firma Zebco fabricand modelul 808 Bowfisher special pentru aceasta.


    Mulinetele de spincasting sunt in general ieftine si sunt construite din plastic sau metal, cu lagare folosind bucse sau mai rar rulmenti. Angrenajul are un raport de muliplicare de obicei mic si foarte mic, incadrandu-se in jurul valorilor de 2.6:1 si 3.3:1.
Tamburul unei mulinete de spincasting nu are o capacitate de incarcare mare, ne fiind recomandate pentru pescuitul speciilor care necesita mult fir pe mulineta.

   
    In functie de model, pentru lansare au un buton sau o parghe, care prin apasare ori tragere, permite eliberarea firului. Exista doua forme constructive:


1 Pentru montare sub lanseta.
2 Pentru montare deasupra lansetei.
 

                                                                           
                                                                                            1                                                     2


Mulinetele de baitcasting    Mulinetele de baitcasting sunt mulinete de apa dulce cu tambur rotativ, care la origine au fost concepute pentru pescuitul Bass-ului American. Aceste mulinete s-au raspandit si in Europa fiind in general folosite pentru pescuitul somnului sau pentru specii de sturioni ce depasesc adesea lungimi de 1,5 - 2m, deoarece sunt foarte robuste, iar angrenajul cu dinti in fata dezvolta o mare putere de tractiune.
Tambur rotativ


    Mulinetele de baitcasting prin constructie, au tamburul perpendicular pe axa lansetei, in comparatie cu cele de spinning care au tamburul paralel. Aceasta ducand automat la necesitatea rotirii tamburului atat pentru lansare cat si pentru recuprare. La aceste mulinete tamburul necesita ungerea din abundenta, iar lipsa ungerii duce la scaderea dramatica a distantei de lansare. Tehica de lansare este mai dificila si se dobandeste in timp.


    Mulinetele de baitcasting se monteza pe lanseta deasupra, necesitand lansete special concepute pentru acest scop.
Exista doua forme constructive:


- Cu design suplu
- Rotunde

 

                                                                                     


    Frana


    Mulinetele de baitcasting au intotdeauna doua tipuri de frane, frana de lansare si frana de dril.


- Frana de lansare este mecaismul care opreste tamburul din rotatie atunci cand montura a ajuns in apa si previne rotatia din inertie a acestuia. Mecanismul poate fi magnetic sau centrifugal.
- Frana de dril este mecanismul care, ca si la mulinetele de spinning, previne ruperea firului in timpul drilului. Frana de dril se bazeaza pe un sitem de frictiune.


    Firma Shimano a introdus un nou sistem de franare la lansare, denumit ?Digital Control System? care ofera 8 programe prestabilite, bazate pe tipul nalucii si al lansarii. Cu aceasta tehnologie, fiecare din cele 8 programe va controla derularea firului de pe tambur, aplicand forta ideala de franare la intervale critice. Totodata Digital Control System mareste si viteza de rotatie a tamburului care astfel poate ajunge la 30.000 rpm. In acest fel se imbunatateste simtitor distanta de lansare a nalucilor.
De retinut este ca in functie de greutatea cu care se lanseaza, trebuie reglata frana de lansare.


    Ghidul


    Unele mulinete de baitcasting pot avea un sistem de ghidare al firului. Ghidul este conectat la un sistem de roti dintate sincronzat cu tamburul. In acest fel la fiecare rotatie a tamburului ghidul se va deplasa la stanga sau la dreapta ajutand la mulinarea uniforma a firului pe tambur. Din pacate, ghidul poate influenta negativ distanta de lansare.


    Mulinetele de baitcasting fara sistem de ghidare au avantajul ca permit lansarea la o distanta mai mare, dar va trebui sa ghidati manual firul (stanga-dreapta), inlocuind sistemul de ghidare mecanic. Daca firul nu este ghidat in nici un fel, acesta se va bobina defectuos, numai pe centrul tamburului. Aceste mulinete nu sunt recomandate incepatorilor.

 

    Viteza de recuperare a mulinetelor de baitcasting variaza, ca si la mulinetele de spinning, in functie de caracteristicile pestelui urmarit, incadrandu-se intre valorile 4,2:1 si 6,8:1. Cele mai raspandite au un raport mediu de 5,2:1.


    Avantajele si dezavantajele mulinetelor de casting


    - Avantaje:


    Firul nu va fi mulinat rasucit niciodata.
Cuplu de forta mult mai mare decat la mulinetele de spinning
Fiabilitate crescuta prin folosirea unui angrenaj cu dinti fata in fata.


    - Dezavantaje:


    Necesita ungerea din abundenta a tamburului. Impreuna cu aceste mulinete firma producatoare livreaza si uleiul (sosul) necesar.
    Dificultati la lansare pana se obtine tehnica necesara.
    Imposibilitatea lansarii la distanta a nalucilor usoare
    Montarea deasupra lansetei poate fi un inconvenient


Multiplicatoarele    Multiplicatoarele sunt mulinete de apa sarata si se folosesc in special pentru pescuitul marin (ton, dorada, rechin, etc). Aceste mulinete se aseamana foarte mult cu mulinetele de baitcasting, de multe ori fiind confundate.


    Singurele deosebiri intre ele constau in:
1. Materialele din care sunt confectionate si modul de tratare al acestora. (apa sarata, de mare, fiind mult mai coroziva decat apa dulce)
2. Angrenajele sunt mult mai puternice decat la cele de baitcasting, fiind adevarate macarale de scos pestii din adancuri.
3. Unele modele pot avea doua viteze de recuperare.

 

                                                                           


    Multiplicatoarele se monteza pe lanseta deasupra, necesitand lansete special concepute pentru acest scop. Deasemeni lansetele folosite cu asfel de mulinete trebuie sa fie foarte rezistente, iar inelele lor pot avea galeti cu rulment. Tehica de lansare este mai speciala si se dobandeste in timp.


    Frana


    Multiplicatoarele au intotdeauna doua tipuri de frane, frana de lansare si frana de dril.
    - Frana de lansare este mecaismul care opreste tamburul din rotatie atunci cand montura a ajuns in apa si previne rotatia din inertie a acestuia. Mecanismul poate fi magnetic sau centrifugal.


    - Frana de dril este mecanismul care, ca si la mulinetele de spinning, previne ruperea firului in timpul drilului. Frana de dril se bazeaza pe un sitem de frictiune.


    Firma Shimano a introdus un nou sistem de franare la lansare, denumit ?Digital Control System? care ofera 8 programe prestabilite, bazate pe tipul nalucii si al lansarii. Cu aceasta tehnologie, fiecare din cele 8 programe va controla derularea firului de pe tambur, aplicand forta ideala de franare la intervale critice. Totodata Digital Control System mareste si viteza de rotatie a tamburului care astfel poate ajunge la 30.000 rpm. In acest fel se imbunatateste simtitor distanta de lansare a nalucilor.


    De retinut este ca in functie de greutatea cu care se lanseaza, trebuie reglata frana de lansare.
   

    Ghidul


    Unele multiplicatoare pot avea un sistem de ghidare al firului. Ghidul este conectat la un sistem de roti dintate sincronzat cu tamburul. In acest fel la fiecare rotatie a tamburului ghidul se va deplasa la stanga sau la dreapta ajutand la mulinarea uniforma a firului pe tambur. Din pacate, ghidul poate influenta negativ distanta de lansare.


    Multiplicatoarele fara sistem de ghidare au avantajul ca permit lansarea la o distanta mai mare, dar va trebui sa ghidati manual firul (stanga-dreapta), inlocuind sistemul de ghidare mecanic. Daca firul nu este ghidat in nici un fel, acesta se va bobina defectuos, numai pe centrul tamburului. Aceste mulinete nu sunt recomandate incepatorilor.


    Multiplicatoarele de format mare pot avea urechi de prindere pentru ham, ajutand pescarul la dril. Modelele de varf, (cap de serie) pot fi dotate cu contor de fir, care poate ajuta pescarul sa cunoasca distanta la care a lansat sau chiar adancimea apei.
 

    Viteza de recuperare a multiplicatoarelor variaza, ca si la mulinetele de baitcasting, in functie de caracteristicile pestelui urmarit, incadrandu-se intre valorile 4,2:1 si 6,8:1, unele modele de multiplicatoare putand avea chiar si doua viteze de recuperare. La multiplicatoarele cu doua viteze, una dintre ele este foarte lenta cu un raport de 1:1 sau chiar 1:2. La aceasta viteza de recuperare forta de tractiune este uriasa.


Multiplicatoarele electrice    Multiplicatoarele electrice sunt ultima inventie in materie de pescuit marin sau oceanic din barca. Cu aceste mulinete se poate pescui la adincimi mari, de peste 500m prin metode cum ar fi trolling-ul.

 
    Aceste multiplicatoare electrice sunt formate dintr-un multiplicator obisnuit si un motor electric de 12 sau 24 volti, foarte performant, cu o putere de tractiune de peste 45kgf/cm.


    Unele modele au incorporat un display multi-informational care poate afisa spre exemplu cati metri de fir s-au desfasurat, sensibilitatea franei, sau viteza cu care pestele ia fir.


    Motorul electric ajuta pescarul in drilurile cu pestii "uriasi" (toni, rechini, etc), care pot fi adusi de la adancimi sau distante foarte mari, alfel fiind dificil si foarte obositor pentru pescari. Bineinteles ca se poate opri in oricare moment motorul, pentru a lupta manual cu monstrul.
                                                                           


Mulinete de musca    Mulinetele de musca sunt folosite numai pentru pescuitul cu musca artificiala. Aceste mulinete sunt foarte simple, fiind de fapt un mosor pe care sta mulinat rezerva de fir.


    Ele sunt confectionate din duraluminiu sau plastic, au o singura bucse sau la modelele mai scumpe un singur rulment cu role, iar raportul de multiplicare este 1:1. Tamburul are o capacitate in medie de 100m de fir special pentru pescuit la musca. Firmele de renume

ofera garantie pe viata la aceste mulinete.